Monday, March 16, 2015

DIY Beauty: Luxurious Homemade All Natural Face Cream Recipe - by Robins Key // Uradi sama: Recept za luksuznu, domaću i potpuno prirodnu kremu za lice - od Robins Key

⋙ If it wasn't art & craft, I would probably be a herbalist or cosmetologist:). I am a great fan of natural cosmetics (and of a natural lifestyle, in general) and for a long time I am searching for the best recipe for a natural face cream. I have had a vague vision of which main ingredients should the perfect cream consist of, like shea butter, cacao butter and selection of essential oils.
⋘ ⋙ 
⋙ Da izbor nije pao na umetnost, verovatno bih bila herbalista ili kozmetolog/kozmetičar:). Veliki sam ljubitelj prirodne kozmetike i već duže vreme tragam za najboljim receptom za spravljanje kreme za lice od potpuno prirodnih sastojaka. Imala sam nekakvu maglovitu predstavu o tome koje bi to sastojke idealna krema trebala da sadrži, kao npr. ši buter, kakao buter i esencijalna ulja po izboru.


⋙ If it wasn't art & craft, I would probably be a herbalist or cosmetologist:). I am a great fan of natural cosmetics (and of a natural lifestyle, in general) and for a long time I am searching for the best recipe for a natural face cream. I have had a vague vision of which main ingredients should the perfect cream consist of, like shea butter, cacao butter and selection of essential oils. But didn't know how to prepare it and  in what proportion those ingredients should be mixed one with another. And there I have found it - on a lovely blog www.robinskey.com , runned by Robins Key. I have asked her for a permission to repost her post in Serbian and she agreed, for which I am very grateful to her! I guess I am not the only one who is interested how to make safe and completely natural facial cream. For English speakers, the original post about this cream you can find here. Enjoy the reading:). Bellow is the translation in Serbian. 

Uradi sama: Recept za luksuznu, domaću i potpuno prirodnu kremu za lice

⋙ Da izbor nije pao na umetnost, verovatno bih bila herbalista ili kozmetolog/kozmetičar:). Veliki sam ljubitelj prirodne kozmetike i već duže vreme tragam za najboljim receptom za spravljanje kreme za lice od potpuno prirodnih sastojaka. Imala sam nekakvu maglovitu predstavu o tome koje bi to sastojke idealna krema trebala da sadrži, kao npr. ši buter, kakao buter i esencijalna ulja po izboru. Ali nisam znala kako da to pripremim i u kojim proporcijama izmešati sastojke. I onda pronađoh sve što mi je trebalo na predivnom blogu www.robinskey.com koji uređuje Robins Key.  Pitala sam je za dozvolu da prevedem i re-postujem njen post, sa čim se ona složila i na čemu sam joj ja veoma zahvalna! Pretpostavljam da nisam jedina koju interesuje kako da na proveren i bezbedan način napravim potpuno prirodnu kremu za lice. Najbolje od svega je što od ove količine ispadne 5 krema od po 50mg, pa ukoliko ima zainteresovanih za podelu troškova i zajedničko pravljenje, javite se:). Sledi prevod:

Autor: Robins Key


"Nakon obimnog istraživanja, nedavno sam konačno napravila svoju vlastitu, neverovatno bogatu, domaću i potpuno prirodnu kremu za lice. Prezadovoljna sam njome i obilato je koristim, ne samo
za lice već i za celo telo. Ova stvar je neverovatna. Napravljena je od sastojaka vrhunskog kvaliteta. Mnogo jeftinije ispadne kada sve napravite sami, miriše rajski, pruža osećaj predivne glatkoće i brzo se apsorbuje u kožu. Što je još lepše, osećaćete se sjajno znajući da na svoju kožu stavljate čiste, prirodne, čak jestive sastojke.

Kažu da na svoju kožu ne biste trebali stavljati ništa što ne možete da pojedete. Telo najčešće apsorbuje bar 60% od onoga što ste na njega namazali. Koža je toliko efikasna u apsorbovanju onoga što se na nju stavi, da se mnogi lekovi prave u formi krema koje se utrljavaju u kožu. Sećam se da je moj otac uzimao svoj lek, tako što ga je utrljavao u svoj zglob. Kada vidim koliko brzo i efikasno naša koža apsorbuje ono što stavimo na nju, sve ovo za mene još više ima smisla.  Zar zaista želimo da u svoju kožu utrljavamo sintetičke sastojke ili toksične hemikalije? Ja ne želim!!

Proizvodi za negu kože koji su napravljeni od prirodnih sastojaka su vrlo efikasni u smanjivanju bora, zatežu i izglađuju kožu, održavajući je mladalački elastičnom i gipkom. Sada sam još sumnjičavija kada su u pitanju sintetički napravljeni proizvodi brendiranih kompanija. Kako bilo, nedostatak edukacije ili pogrešna edukacija na ovu temu je veoma zastupljena, a velike kompanije sa brendiranim proizvodima i ogromnim budžetima za marketinške kampanje su tu da vas ubede u suprotno. Ovo je jedno od područja gde bi potraga za traženjem smisla mogla večno da traje.
Biti bliže prirodnim nego toksičnim sastojcima, koji su smišljeni i stvoreni u laboratoriji, ne samo da je bezbednije za vaše zdravlje, već i za vaš fizički izgled.

Lako je!

Najteži deo u spravljanju ove anti-ejdžing kreme je pribaviti sve potrebne sastojke. Što, u stvari, i nije tako teško, pošto ih se većina može naći u nekoj od prodavnica zdrave hrane. Samo pravljenje je, zapravo, vrlo lako. Lakše nego pravljenje čokolade. Istopite ulja i izmešajte ih sve zajedno. Pridružite mi se u kuhinji i krenimo u jednu novu avanturu. Hajde da napravimo našu vlastitu, super raskošnu anti-ejdžing kremu za lice, koja fantastično miriše!

Recept za domaću, potpuno prirodnu kremu za lice

Sastojci

6 supenih kašika Bademovog ulja
1/4 šolje Kakao butera
3 supene kašike Shea butera
2 supene kašike Kokosovog ulja
1 supena kašika pčelinjeg voska
2/3 šolje Cvetne vodice, poznate kao Hidrosol ( Sandalovina )
1/3 šolje Aloe Vera gela
1/2 kafene kašičice Vitamina E u formi ulja ( 14000 ui - internacionalnih jedinica )
1 kafena kašičica ekstrakta vanile
10 kapi esencijalnih ulja

Ja sam koristila ova esencijalna ulja:

Narandža, tamjan, limunova trava, pačuli.

Planirala sam da koristim Ružinu vodicu, ali sam se ipak opredelila za Sandalovinu i to samo zbog toga što se Ružina vodica prodavala u plastičnoj bočici, a sandalovina u plavoj, staklenoj. Možete takođe koristiti i destilovanu vodu i dodati još kapi esencijalnih ulja, ako želite.

Uputstvo

Teglice u koje ćete sipati kremu sterilizujte u ključaloj vodi. Ovo je naročito neophodno ako koristite teglice od iskorišćenih proizvoda. Ukoliko koristite nove teglice one su, obično, već sterilisane.
Dok se posude sterilizuju, u loncu sa dvostrukim dnom istopite kakao buter, ši buter, kokosovo ulje i pčelinji vosak, sve zajedno. Ako nemate posudu sa dvostrukim dnom ovo možete učiniti i u posudi postavljenoj izbad lonca sa vrelom vodom.

U međuvremenu, u zasebnoj činiji pomešajte cvetnu vodicu (hidrosol) i aloe vera gel.

Nakon što su se ulja istopila, dozvolite im da se blago ohlade, a zatim ih stavite u blender, zajedno sa bademovim uljem i izblendujte. Smanjite brzinu na blenderu i uspite mešavinu cvetne vodice i pčelinjeg voska. Blendujte nekoliko minuta sve dok krema ne postane gusta i vazdušasta. Dodajte esencijalna ulja, vitamin E i ekstrakt vanile i blendujte sve dok se sastojci potpuno ne izmešaju.

Osušite sterilizovane posude, a zatim sipajte kremu u njih. Stavite poklopce i sve ono što nećete koristiti u narednih 6 meseci stavite u frižider. Na taj način možete ih očuvati i do godinu dana.

Obilato nanesite kremu i uživajte u raskoši božanstvenog mirisa i osećaju glatkoće vaše kože.

Foto uputstva

Skupite sve sastojke ( primedba: ja sam koristila plamen sveće za topljenje pčelinjeg voska. To je ono što sam imala i dobro je poslužilo.)
  

Sterilizujte posude u kipućoj vodi.


Pripremite ulja i butere za topljenje.


Istopite butere i ulja u posudi sa dvostrukim dnom (ili u činiji postavljenoj iznad posude sa vrelom vodom)

Izmešajte zasebno u činiji hidrosol i aloe vera gel i stavite sa strane.


Istopljena ulja i buteri.


Nakon što se prohlade i počnu da stvrdnjavaju, premestite ih u blender.
  

Izmešajte ulja. 

Dodajte mešavinu hidrosola i gela od aloje i nastavite sa mešanjem. Radite to nekoliko minuta sve dok krema ne postane gusta i vazdušasta.


Dodajte vanilu, esencijalna ulja i vitamin E.


Blendujte sve dok se sastojci u potpunosti ne inkorporiraju jedni u druge.


Prebacite kremu u osušene, sterilizovane posude.


Obilato nanosite ovu raskošnu kremu fantastičnog mirisa, na vaše lice i vaše telo, na dnevnoj bazi.

Hajde da ćaskamo o nezi kože prirodnim sastojcima!

Da li ste ikada pokušali da napravite svoj vlastiti proizvod za negu kože?
Koji su vaši omiljeni saveti za negu kože?"

-Kraj prevoda -

NAPOMENA 1: kako se ne bi dobila grudvasta krema, sa sastojcima koji se razdvajaju, potrebno je da vodite računa o temperaturama tečnosti i ulja - ne sme biti prevelika razlika u njihovoj temperaturi.

NAPOMENA 2: na ovaj način se dobije oko 250 ml kreme, odnosno 5 teglica od po 50ml.

⋙ Photos by Robins Key
⋙  Fotografije:Robins Key

NAPOMENA 3: Sva prava na prevod zadržana. Ukoliko želite preneti deo prevoda ili prevod u celini, ostavite povratne linkove ka ovom postu. 

No comments:

Post a Comment