Tuesday, August 6, 2013

Hair Accessories in art and through history - Alphonse Mucha - Detalji za kosu u umetnosti i kroz istoriju

" *** Alfons Marija Muha 24. јул 1860 — 14. јул 1939 ) je bio češki slikar i dizajner, jedan od najznačajnijih predstavnika pokreta Art Nuvo. Rođen je u mestu Ivančica, u Moravskoj, u blizini grada Brno. Slikarstvo je studirao u Minhenu ( 1885-1887 ), da bi se zatim preselio u Pariz i nastavio studije na Akademiji Žulijan. Za vreme boravka u Parizu izradio je poster-litografiju kao reklamu za čuvenu Saru Bernar. Ovaj raskošni stilizovani poster mu je doneo slavu i mnoge narudžbine. Pored njega, izradio je mnoštvo slika, postera, reklama, ilustracija, idejnih rešenja za nakit, kao i za pozorišne scenografije. Njegovi radovi postali su sinonim za umetnički pokret Art Nuvo. Pokret je težio da uklopi umetnost u svakodnevni život i tako negira elitističku prirodu umetnosti. 

Najtraženiji prizori u njegovim delima bile su mlade devojke raskošne kose, u lepršavim, neoklasičnim haljinama, često okružene cvećem i drugim dekoracijama." - izvor: Wikipedia 

U vezi ovoga pročitajte i veoma zanimljiv odlomak o Alfonsu Muhi, iz pera autora Mirjane Ognjanović, za " Politikin zabavnik " - " U stvari, moglo bi da se kaže da se umetnost secesije zaniva na cveću i liku žene. Što se tiče Alfonsa Muhe, i ženska kosa bila je deo tog ukupnog cvetnog aranžmana. Možda čak i više od toga. Biće za sebe."

Sve ovo me je navelo da napravim seriju kolaža sa prizorima o kojima je ovde reč, sa nadom da će neka od budućih mlada biti inspirisana baš njima, kada na red bude došlo planiranje frizure i izbor ukrasnih detalja za kosu. Nešto od ovih cvetnih aranžmana možete napraviti i same http://www.rubiesandribbon.com/2012/12/03/how-to-make-a-floral-halo-headpiece-diy/ , a za nešto se možete obratiti i meni - konačan izgled gotovog ukrasa može biti deo preciznog dogovora, ili, ako više volite, možete dati samo neke osnovne smernice  koje će pomoći da se ukras uklopi u celokupan izgled. 

Vreme i mesto, kao i tematika bloga, ne dozvoljavaju da se dalje pozabavimo likom i delom Alfonsa Muhe. Osim postera, ilustracija i litografija, Alfons Muha je ostavio za sobom i neka druga, veoma važna umetnička dela , a o čemu se radi, ostavljam da otkrijete sami:). 


No comments:

Post a Comment